Η Σημασία των Εξαγωγών στην Οικονομία Κάθε Χώρας

Η εξαγωγή των προϊόντων μας αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων για την χώρα και σε πολλές χώρες από αυτές τα προϊόντα μας είναι στις καθημερινές τους επιλογές. Τα αγροτικά προϊόντα και τα τοπικά προϊόντα έχουν εισχωρήσει στην αγορά του εξωτερικού και στις προτιμήσεις του κόσμου.

Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην εισαγωγή των προϊόντων σε πολλές από αυτές. Αλλά και σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν είναι ο κύριος τροφοδότης, σίγουρα ανήκει στην πρώτη πεντάδα. Η οικονομία της χώρας μας εξαρτάται από τις εξαγωγές των προϊόντων της σε άλλες, αλλά και από την εγχώρια παραγωγή.

Σίγουρα κατά την διάρκεια της κρίσης και με τις αρνητικές αλλαγές που έχει υποστεί ο τόπος, το εμπόριο δεν έχει αφεθεί ανεπηρέαστο. Οι οικονομικές συναλλαγές έχουν δυσκολέψει τον έμπορο στην δημιουργία και τον σχεδιασμό, αλλά και την προώθηση των προϊόντων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την ολοκλήρωση των παραγγελιών αφού με τα capital controls στην χώρα το ύψος των συναλλαγών είναι περιορισμένο.

Με αυτή την τακτική, ο έμπορος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει γρήγορα στις εξελίξεις του κλάδου του. Ταυτόχρονα χάνει και από την έλλειψη των πρώτων υλών και καθυστερεί πολύ, ενώ οι εμπορικές συμφωνίες με ανταγωνιστικές χώρες γίνονται ταχύτατα.

Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έγινε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας έκανε την εμφάνισή της το 1929, η οποία διήρκησε δέκα χρόνια και είχε επηρεάσει την διεθνή οικονομία και το εμπόριο. Η δεύτερη ήταν την δεκαετία του 1970, ενώ επίσημα ανακοινώθηκε το 1973 η σε όλους γνωστή πετρελαϊκή κρίση. Ήταν για πρώτη φορά συνδεδεμένη με την αύξηση του πληθωρισμού και την ανεργία. Η επανάληψη της δεύτερης κρίσης για το πετρέλαιο επήλθε λίγο αργότερα, το 1979.

Στην εποχή που διανύουμε η κρίση έχει επηρεάσει την κοινωνία, αφού η ανεργία έχει αυξηθεί και το εμπόριο περνάει την μεγαλύτερη κρίση και στην εξαγωγή αλλά και στην εισαγωγή ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται και παράλληλα πολλές μεγάλες εταιρείες κλείνουν οριστικά.

Είναι πολύ σημαντική η στροφή των πολιτών στις μικρές ομάδες παραγωγής για να μπορούν με επιδοτήσεις να παράγουν τοπικά προϊόντα, και να ακολουθούν τις προδιαγραφές που χρειάζονται για την εξαγωγή τους αλλά και την διαφήμιση που χρειάζεται για την αναγνώρισή τους μέσα από αυτές. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά, ενώ η χώρα μέσα από αυτές τις μικρές μονάδες κάνει γνωστά και άλλα αγαθά που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της παράδοσης του κάθε τόπου. Υπάρχουν αρκετά φυτικά προϊόντα που παράγονται και απορροφώνται από τη εγχώρια αγορά, αλλά συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση από χώρες του εξωτερικού.

Το σαφράν, η καλλιέργεια της τρούφας, η μαστίχα και τα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρει είναι μόνο η αρχή από μια μεγάλη λίστα προϊόντων που η ζήτησή τους έχει αυξηθεί από τις χώρες του εξωτερικού. Ο λόγος της στροφής νέων παραγωγών στην γεωργία είναι τα οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί για την ανεύρεση νέων οικονομικών πόρων, αλλά και για την καταπολέμηση της ανεργίας που μπορεί να μειωθεί στην εύφορη γη της υπαίθρου. Οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στις μονάδες διευκολύνουν την κίνηση του εμπορίου και ξεπερνούν με αυτόν τον τρόπο τις συναλλαγές με χώρες του εξωτερικού, που δείχνουν προτίμηση για τα εγχώρια προϊόντα.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης