Πώς Επηρεάζεται το Διεθνές Εμπόριο από τις Παγκόσμιες Εξελίξεις

Ο κόσμος καθημερινά αλλάζει, με τα γεγονότα να κυλούν ραγδαία και να διαμορφώνουν την κατάσταση στην κάθε περιοχή ανάλογα. Υπάρχουν νέα που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο, ενώ κάποιες άλλες εξελίξεις περιορίζονται σε συγκεκριμένους τόπους. Για παράδειγμα, η τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2001 υπήρξε κοσμοϊστορική, με τους Δίδυμους Πύργους να σημαδεύουν την ανθρωπότητα ανεπανόρθωτα. Ωστόσο, υπάρχουν εξελίξεις με τοπικό χαρακτήρα που δεν επηρεάζουν ολόκληρη την οικουμένη με τον ίδιο τρόπο.

Όπως είναι φυσιολογικό, το διεθνές εμπόριο επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μέρος του κόσμου. Μία τρομοκρατική επίθεση ή μία θεομηνία που πλήττει μία συγκεκριμένη περιοχή έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε όλα τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Φανταστείτε την Ιαπωνία όταν επλήγη από τον φοβερό σεισμό ή το τσουνάμι που έπληξε την Νοτιοανατολική Ασία. Τέτοια γεγονότα δε γίνεται να μείνουν απαρατήρητα, ούτε είναι δυνατόν να μην έχουν οικονομικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Για παράδειγμα, εάν σε μία περιοχή παρουσιαστεί εξαιρετικός παγετός και συνθήκες ακραίου ψύχους, η παραγωγή της πρόκειται να πληγεί σε σημαντικό βαθμό. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα προς πώληση. Αυτό το γεγονός θα καταστήσει τα εν λόγω προϊόντα ιδιαίτερα σπάνια για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η τιμή τους θα εκτοξευτεί, μιας και δεν θα είναι εύκολα διαθέσιμα προς αγορά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με έναν τέτοιο τρόπο λειτουργεί το διεθνές εμπόριο. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές επηρεάζονται από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν καταρρεύσει μία οικονομία, τότε το ντόμινο αυτό έχει φοβερό αντίκτυπο στις υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου. Ιδιαίτερα ανάμεσα στις όμορες χώρες που ενώνονται μαζί με την συγκεκριμένη οικονομία πιο βαθιά, οι συνέπειες είναι περισσότερο ορατές. Παραδείγματος χάριν, μία ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα επηρέαζε αρνητικά τις οικονομίες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον. Μάλιστα πολλοί προέβλεπαν ότι οι συνέπειες θα έπλητταν και τις ΗΠΑ αλλά κι άλλες παγκόσμιες οικονομίες.

Το εμπόριο λειτουργεί συνεργατικά και ποτέ δεν μπορεί να αξιολογηθεί μεμονωμένα. Με άλλα λόγια, το διεθνές εμπόριο πάντοτε στηρίζεται στην κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα. Αν η κατάσταση είναι σταθερή, τότε το εμπόριο ευδοκιμεί και υπάρχουν αρκετές επιλογές ανάπτυξης για μία χώρα. Αν από την άλλη μεριά η κατάσταση σε μία χώρα χαρακτηρίζεται ως ασταθής, τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης του εμπορίου.

Μέσα από διεθνείς συμφωνίες διευκόλυνσης του εμπορίου και των συναλλαγών, οικοδομείται ένα κλίμα σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία. Με αυτές τις συμφωνίες ως όπλα, οι διάφορες χώρες επιθυμούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο παγκόσμιο στερέωμα. Φροντίζουν να γίνουν πιο ισχυρές σε περίπτωση που συμβεί κάτι καταλυτικό και αλλάξει ο χάρτης του διεθνούς εμπορίου αισθητά.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, είναι πολύ εύπλαστη η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο. Τίποτε δεν μπορεί να παραμείνει σταθερό για πολύ καιρό. Οι εξελίξεις τρέχουν και η κατάσταση είναι ρευστή για όλους. Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι του εμπορίου σε κάθε χώρα κάνουν οτιδήποτε μπορούν, έτσι ώστε να προβλέψουν τυχόν εμπόδια και να τα υπερπηδήσουν αποτελεσματικά, ενισχύοντας την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης