Τοπικά Προϊόντα & η Σημασία των Εξαγωγών

Ο κάθε τόπος στην Ελλάδα είναι ευλογημένος με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Για να γίνουν γνωστά αυτά τα προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο εξαγωγών που θα επιτρέπει τη μεταφορά των προϊόντων παγκοσμίως. Φανταστείτε πόσο σημαντικό θα ήταν για την τοπική οικονομία ένα τέτοιο βήμα, που θα προωθούσε την εύκολη και ασφαλή μεταφορά των προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντί να περιορίζεται η αγορά στην χώρα παραγωγής, θα διευρυνόταν ο κύκλος εργασιών και θα αυξανόταν αισθητά η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Πώς Μπορούν να Αξιοποιηθούν τα Τοπικά Προϊόντα

Υπάρχει μία αυξανόμενη τάση σε παγκόσμια κλίμακα, αναφορικά με την εύρεση ποιοτικών προϊόντων με καθόλου ή με ελάχιστη επεξεργασία. Προϊόντα 2018 χωρίς χημικά και άλλα επιβλαβή πρόσθετα γίνονται ανάρπαστα, σε αντίθεση με τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα που δεν προσφέρουν τίποτε κατά την κατανάλωσή τους. Συνεπώς, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αναζητούν τρόφιμα και άλλα προϊόντα που πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και προσφέρουν εξαιρετικά ευεργετικά οφέλη για τον άνθρωπο.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές, το μέλι και τα φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά, τα βότανα και πολλά άλλα προϊόντα έχουν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Τοπικά προϊόντα όπως το αποξηραμένο ντοματάκι ή η λιαστή ντομάτα, τα φιστίκια Αιγίνης ή η μαστίχα, είναι μονάχα λίγα από τα παραδείγματα που ευδοκιμούν στις αγορές διεθνώς. Με την κατάλληλη οργάνωση και με τα σωστά εργαλεία, τα τοπικά προϊόντα μπορούν να γίνουν περιζήτητα στην διεθνή αγορά.

Το Εμπόριο στην Υπηρεσία των Τοπικών Προϊόντων

Το εμπόριο οφείλει να είναι αρωγός στην προσπάθεια των τοπικών παραγωγών, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται το κέρδος και να αυξάνεται η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Μέσα από την σύναψη συνεργασιών, μπορούν να δομηθούν αποδοτικές δίοδοι διοχέτευσης των τοπικών προϊόντων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων μεταφοράς και με κύριο άξονα τις αερομεταφορές, πλέον δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η απομακρυσμένη τοποθεσία. Γι’ αυτό και υπάρχουν πλέον προϊόντα από κάθε γωνιά της γης στην αγορά.

Οι εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονται ανάμεσα σε διάφορες χώρες διευκολύνουν την διαδικασία μεταφοράς και προσφοράς των τοπικών προϊόντων. Ανάλογα με τη ζήτηση, οι τοπικοί παραγωγοί έχουν πια την ευκαιρία να πουλούν τα εμπορεύματά τους σε ένα ευρύ κοινό και χωρίς καμία δυσκολία. Με άλλα λόγια, υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τα τοπικά προϊόντα να γίνονται γνωστά σε μεγάλο αριθμό χωρών παγκοσμίως.

Φροντίζοντας να τονιστεί η βιολογική καλλιέργεια και ο φυσικός χαρακτήρας των τοπικών προϊόντων, οι τοπικοί παραγωγοί έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο όπλο. Μπορούν πλέον να ενημερώνουν τον κόσμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη σχετικά με τα οφέλη των δικών τους προϊόντων, σε αντίθεση με τα προϊόντα που ήδη βρίσκονται στην αγορά. Η πληροφόρηση είναι εξαιρετικά σημαντική, ούτως ώστε ο καθένας να γνωρίζει την υψηλή ποιότητα του κάθε προϊόντος που επιλέγει να αγοράσει.

Για την καλύτερη εκμετάλλευση των τοπικών προϊόντων, λοιπόν, η συμβολή του εμπορίου και των εξαγωγών αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη!

Μπορεί να σου αρέσει επίσης